Treceți la conținutul principal

Comunicatul Biroului executiv al LADPM din 28 ianuarie 2019


            Biroul executiv al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari va aduce la cunostinta ca astazi, luni, 28 ianuarie la ordinul minstrului apararii nationale, o delegatie s-a  deplasat la Casa de pensii sectoriala a Ministerului Afacerilor Interne pentru a constata motivul care a condus la aplicarea diferentiata in MApN si MAI a prevederilor Legii 152/2017 pentru aprobarea OUG nr. 99/2016 privind unele masuri pentru salarizarea personalului platit din fonduri publice, prorogarea unor termene, precum si unele masuri fiscal-bugetare, potrivit carora cuantumul brut al soldelor de functie a cadrelor militare a fost majorat cu 15% incepand cu data de 30.06.2017, coroborat cu art. alin (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.
            Din delegatie au facut parte urmatorii:
            - dl.gl.bg.(rz) Jipa Costica - pensionar militar (Casa sectoriala a MApN) fost Contabil sef la STS;
            - dl. Gachi David - secretarul general al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari;
             - dl. col. Lucan Dragos - director in DFC a Ministerului Apararii Nationale - ca reprezentant al dl ministru Gabriel Les.
            Delegatia a fost primita de directorul Casei de pensii sectoriala a Ministerul Afacerilor Interne dl. chestor de politie dr. Lucian-Ioan Muntean.
            In urma discutiilor a rezultat ca interpretarea data prevederilor legislative de catre Casa sectoriala de pensii a MAI a condus la emiterea unor acte normative de aplicare proprii si ca se va trimite un exemplar si la Cabinetul minstrului apararii nationale dupa ce se va primi o solicitare oficiala, scrisa de la aceasta institutie.
            Liga a comunicat deja acest lucru la Cabinetul minstrului apararii nationale urmand ca dl col. Lucan Dragos sa intocmeasca si sa prezinte spre semnare adresa respectiva.
            Dupa primirea normativelor dl Gabriel Les, ministrul apararii nationale va dispune specialistilor din subordine sa analizeze comparativ cele doua modalitati de aplicare a legii, normele emise de MAI si modalitatea de aplicare utilizata de Casa de pensii sectoriala a MApN urmand ca in functie de concluziile rezultate sa dispuna in consecinta.
            Mentionam ca Liga, prin reprezentantii sai specializati in domeniu va participa la activitatea de analiza.   
            Conform uzantelor Biroul executiv al Ligii va va tine la curent cu evolutia lucrurilor.       
Semneaza
Secretar general - Gachi David


Comentarii

  1. Ma bucur sa vad ca cei de la MApN si MAI colaboreaza, sper eu , ca aplicarea legislatiei pensionarilor militari sa fie unitara.Am fost profund mihnit cind pensionarii militari din MAI am fost nedreptatiti prin neprimirea drepturilor banesti fata de cei din MApN si alte structuri militare.Ma intreb ce a fost in capul celui ( Celei) care a facut aceste diferente; probabil NIMIC; corespondind cu f.multi colegi din tara, am aflat nemultumirea lor si adresarea conducerii MAI si a celor ce se afla la putere acum, a unor injurii , care nu le pot reda.Oare ce au facut organele SRI ??, nu a informat guvernantii ??, ma indoiesc, sigur a informat acolo unde trebuie, dar acesti civili de la putere nu stiu cum e sa fi militar timp de 30--35 de ani, la dispozitia statului 24 de ore din 24 .Si acum noi cei din MAI sa fim stigmatizati.Mai sper sa fim respectati, chiar daca am ajuns pensionari.ADRIAN FILER(HUNEDOARA).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din pacate omul in uniforma, indiferent de structura careia apartine nu mai are in societate prestanta pe care o avea odata. Cand vezi pensionarii militari umiliti, cand vezi cadre active din MAI umilite in timp ce-si exercita atributiunile functionale, cand vezi jandarmi purtati prin judecati pentru ca au executat ordinele primite de la sefi, cand vezi militari activi salarizati precum muncitorii necalificati, cand vezi seful Ostirii salarizat ca un balerin (si sa nu credeti ca as avea ceva cu acestia) ce poti sa mai zici. Poti sa zici un singur lucru - ca cei cateva sute de mii de astfel de militari nu pot sa aduca atatea voturi incat sa-i determine pe decidentii politici sa-i aprecieze asa cum merita pentru ceea ce fac si ceea ce au facut si nu dupa capitalul politic pe care il pot aduce. Da, este dureros mai ales pentru noi dar si mai dureros este ca nici noi, pensionarii militari constienti de aceste lucruri nu reusim sa ne unim ca, fiind mai multi ce-l putin sa le impunem un pic de respect.

      Ștergere
    2. In 2011-2012 cind s-au modificat grupele de munca in favoarea pensionarilor, in mod similar, MAI si serviciile au aplicat acele modificari iar MApN nu au vrut sa aplice prevederile clasificate la acea vreme. Cirtita atunci era vestitul Dumitru Seserman care a preferat sa-si avanseze soferul mac la subofiter grad adjutant fara liceu. Cautati cirtita si in cazul de fata.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Scrisoare deschisa catre aliatul NATO

  Draga NATO! Suntem unii dintre aliatii tai… Chiar daca nu mai suntem in activitate si acum purtam   haina de rezervist noi ne consideram   aliatii tai pentru ca inca mai avem obligatii militare si mai mult ca sigur ca daca incep valurile dinspre rasarit o sa reimbracam haina militara si o sa punem mana pe arma pentru a ne apara si Tara dar si pe tine… Stiu ca iti este cam greu sa-ti amintesti de noi dar sa stii ca ti-am fost alaturi multi ani de zile… Si in Bosnia… si in Kosovo… si in Iraq… si in Afghanistan… cam peste tot pe unde tu aveai nevoie sa arati Lumii ca esti o forta si ca poti impune ordinea si pacea acolo unde iti faci prezenta… Cum nu ne stii…? Eram langa Iosif Silviu Fogarasi si Mihail Anton Samoila cand au fost doborati in Afganistan… Eram langa   Narcis Sonei cand a cazut in Kandahar… Eram langa Sandu Valerica Leu cand s-a stins in Zabul… Eram langa toti camarazii nostri care ti-au dat sangele si viata lor… Lina sa le fie odihna in Ceruri, acolo

2 februarie 2022

  De-a lungul anilor LADPM a incerct sa gaseasca cele mai potrivite metode pentru a constientiza decidentii politici ca au o obligatie morala fata de militari. Indiferent de pozitia acestora… in retragere, in rezerva sau in activitate militarii au dat si dau pentru Tara lor si pentru societate tot ce li se cere si tot ce este nevoie pentru ca acestea sa-si poata duce existenta in conditii optime pentru viata, munca, instruire, odihna, relaxare, intr-un cuvant… existenta societatii sa nu fie perturbata de factori externi sau interni. Evident ca in schimbul acestei sigurante pe care o primeste societatea are niste obligatii fata de categoria militarilor. Istoria ne arata ca din cele mai vechi timpuri societatea romaneasca a stiut cum sa se achite de aceste obligatii, evident ca in functie de contextual contemporan… si a reusit sa lase militarii sa se concentreze mai mult pe problemele de pregatire si de aparare a Tarii, atunci cand a fost nevoie si mai putin pe problemele lor per

Unitatea pensionarilor militari…

  La aceasta ora militarii in rezerva si in retragere, indiferent de zona de provenienta reprezinta cea mai slaba zona a societatii contemporane. De ce spun asta…? Pentru ca in acest moment aceasta categorie a suportat si suporta fara nicio reactie cele mai flagrante nedreptati posibile si nu numai din punct de vedere financiar… Pana acum toate categoriile sociale, fie prin reprezentarea sindicala, fie prin unitatea de breasla au reusit sa determine guvernantii sa nu-si bata joc in ultimul hal de membrii lor asa cum se intampla cu rezervistii militari. De ce se intampla asta… Simplu… Militarii activi au fost constransi prin prevederi legislative, prin amenintari, prin pedepse si nu de putine ori prin mita si manevrare politica sa se tina deoparte de problemele rezervistilor. Asa ca, militarii in rezerva si in retragere s-au trezit singuri intr-un disproportionat razboi cu guvernantii… Si chiar si in aceasta stare tot ar mai fi fost sperante dar… guvernantii inarmatii