Treceți la conținutul principal

Comunicatul Biroului executiv al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari Nr. 54 din 29 mai 2020



          In conformitate cu prevederile statutare referitoare la informarea membrilor proprii in legatura cu evolutia problemelor de interes ale acestora, in particular dar si a tuturor pensionarilor militari, in general, Biroul executiv al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari va aduce la cunostinta urmatoarele:
          Proiectul legislativ initiat de Liga pentru apararea drepturilor pensionarilor militari care a fost insusit si introdus pe fluxul legislativ de catre deputatii Mocioalca Ion - PRO Europa si Lupescu Dumitru - USR, presedintele respectiv secretarul Comisiei de aparare din Camera deputatilor, aprobat de Senatul Romaniei, asa cum v-am informat deja, a ajuns la Camera Deputatilor care este si  camera decizionala.
          Proiectul legislativ a primit numarul PLX-221/2020 iar doritorii pot urmari evolutia acestuia pe saitul Camerei deputatilor..
          Va aducem la cunostinta ca in perioada urmatoare Comisia pentru munca si protectie sociala din Camera deputatilor urmeaza sa intocmeasca si sa aprobe raportul comun pentru proiectul legislativ numarul PLX-221/2020 - Legea care va rezolva nedreptatile cu care se confrunta pensionarii militari.
          Liga pentru apararea drepturilor pensionarilor militari a luat hotararea de a intocmi o scrisoare pe care o pune la dispozitia tuturor pensionarilor militari pentru a o personaliza si o trimite prin mail pe adresa comisiei: cp07@cdep.ro
          Ne exprimam speranta ca un numar cat mai mare de mailuri expediate de pensionarii militari la aceasta adresa va contribui la aducerea membrilor comisiei cu picioarele pe pamant astfel sa intocmeasca si sa aprobe un raport favorabil proiectului legislativ.
          Presedintii filialelor Ligii din teritoriu vor contacta in cel mai scurt timp toti membrii filialelor pe care le conduc si le vor transmite scrisoarea astfel ca toti cei care au posibilitati  sa o personalizeze si sa o transmita pe adresa comisiei.  
         
                         Domnilor și doamnelor deputați, membrii ai Comisiei de muncă și protecție socială din Camera Deputaților

 Au trecut mai bine de zece ani de când asupra pensiilor militare s-a abătut o agresiune fără precedent, nemaiîntâlnită în celelalte țări membre ale Uniunii Europene și/sau membre NATO, militarii trecuți în rezervă fiind supuși sistematic la abuzuri nejustificate, ilegale, imorale, umilitoare, discriminatorii, absolut nedrepte pentru niște cetățeni onești, care și-au slujit țara cu credință, loialitate și devotament, îndeplinindu-și integral și la timp obligațiile asumate prin jurământul militar.
Sistematic pensiile militare au fost legiferate, reglementate, desființate, modificate, amputate, denaturate, calculate și recalculate după formule cu origini obscure, astfel încât s-a ajuns într-o dezordine absolută. Legea nr.223/2015 după ce a fost dezbătută, analizată, reanalizată, aprobata aporape in unanimitate și promulgată, reprezenta o soluție cât de cât echitabilă, rezonabilă, făcând oarecum ordine în sistemul de pensii militare.
Abia ce  a fost promulgată, asupra ei s-a declanșat  o serie de prevederi de modificare, prin intermediul unor ordonanțe de urgență ale Guvernului, care au golit-o de conținut,aceasta neoperând nici o zi în forma ei inițială, adâncind și mai mult dezordinea și inechitatea din sistemul de pensii militare. Astfel, s-a ajuns ca pentru cea mai mare parte a pensionarilor militari, pensiile să rămână înghețate pe o perioada nedefinită, iar între  militarii ocupanți ai aceleiași funcții, cu același grad, cu aceeași vechime, lucrând în aceeași unitate, în condiții identice, dar pensionați în ani diferiți, diferențele de cuantumuri să fie 3-4  ori mai mari în favoarea celor pensionați mai de curând, generându-se astfel o discriminare evidentă pe criterii de vârstă. Acest lucru a fost posibil ca urmare a denaturării bazei de calcul, în care elementele de bază: solda de  funcție și solda grad au pierdut din importanță prin introducerea unor sporuri noi, sporuri de care cei mai în vârstă, deși au lucrat în aceleiași condiții cu cele pentru care s-au acordat ulterior aceste sporuri, nu pot beneficia, fiindcă au fost înființate ulterior. Astfel s-au creat diferențe care, pe an ce trece, se măresc tot mai mult, adâncindu-se astfel inechitățile dintre pensionarii militari.
Din 2010 și până în prezent, situația marii majorități a militarilor în rezervă și retragere, pensionarilor militari, a devenit  una deosebit de dificilă, deoarece, pe de o parte pensiile lor sunt înghețate de ani de zile, iar pe de altă parte atitudinea clasei politice față de pensionarii militari este una deosebit de ostilă, nedreaptă și abuzivă. Mai mult, fără nici cea mai mică urmă de considerație față de această categorie socio-profesională, aceea de militar, tot mai mulți oameni politici lansează, în mod fals și nechibzuit, tot felul de teme de genul celor care confundă în mod voit pensia de serviciu a militarilor cu pensiile speciale, manipularea conform căreia militarii nu ar fi contribuit la bugetul de stat sau că pensiile militarilor sunt nemeritate, manipulând în mod cinic opinia publică și afectând nejustificat această profesie deosebită, dedicată slujirii patriei necondiționat, chiar cu prețul vieții.
Chiar instituția de care ține această categorie de militari a devenit un adversar, acționând împotriva drepturilor acestora, solicitând consultări cu structurile asociative lainfinit, fără finalitate, tergiversând, ignorând, iar de cele mai multe ori eliberând avize negative proiectelor de reparare a inechităților, abuzurilor și nedreptăților. Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării și Direcția Juridică s-au transformat în principalul adversar, cel mai virulent, al pensionarilor militari. Nenumăratele acțiuni în justiție declanșate de pensionarii militari împotriva  Ministerului Apărării Naționale și Casei de Pensii Sectoriale vin să confirme că sunt lucruri în neregulă, tocmai la un minister unde trebuie să domine rigoarea, respectarea necondiționată a legii, respectarea drepturilor și demnității militarilor, fie activi, fie în rezervă și retragere, adică pensionari militari. Însuși Comandantul Forțelor Armate, Șeful CSAT-ului, nu pare interesat de starea materială, de starea de sănătate și de starea morală a unei componente esențiale a Sistemului de Apărare, Rezerva armatei, lucru care putea afecta în mod iremediabil moralul forțelor active care observă  ce se întâmplă cu foștii militari activi și  care afectează, implicit, capacitatea de apărare a țării.
Domnilor și doamnelor  membrii ai Comisiei de muncă și protecție socială din Camera Deputaților, vă rugăm să vă aplecați cu atenție asupra Proiectului PLX  221/2020, care urmărește să repare, în mare parte, o serie întreagă de nedreptăți generate de modificările făcute prin ordonanțe de urgență ale Guvernului la o lege organică, L.223/2015, golind-o practic de conținut, care au dus la înghețarea pensiilor militarilor, împingându-i pe aceștia în mod nedrept și nejustificat la periferia societății.
Vă rugăm să înțelegeți că nu solicităm privilegii, ci solicităm egalitate de tratament între generațiile de pensionari militari,  drepturi care ne-au fost refuzate și care, dacă ne-ar fi acordate prin  votul dumneavoastră favorabil, ar putea determina instituirea unui sistem de pensii corect și echitabil pentru pensionarii militari, așa cum se întâmplă în toate țările NATO, care ar reprezenta o compensarea parțială a riscurilor din timpul carierei militare și asigurarea unor măsuri reparatorii în raport cu limitarea sau interzicerea unor drepturi fundamentale, care sunt garantate pentru restul societății.
Este bine cunoscut faptul că principiul suprem al conducerii Forțelor  Armate pe timp de pace, în situații de mobilizare și în timp de război, îl constituie executarea necondiționată a ordinelor și dispozițiunilor militare, corespunzător funcției și gradului ocupat de militar, indiferent de situație, 24 de ore din 24 de ore, răspunzând în fața legii pentru modul în care acestea sunt îndeplinite.
Vă rugăm să aveți puterea să depășiți temele false și manipulatoare referitoare la pensii speciale, la pensii necontributive, la pensii nemeritate și să acordați avizul dumneavoastră favorabil acestui proiect.
Dacă în perioada de pregatirea a sedintei in care urmeaza sa se aprobe raportul pentru PLX - 221/2020 vor aparea îndoieli sau neclarități legate de pensiile de serviciu ale militarilor din țara noastră, vă rugăm să vă îndreptați privirea dumneavoastră competentă asupra modului în care procedează celelalte state membre NATO cu militarii lor în rezervă și retragere, adică cu pensionarii lor militari sau sa contactati Liga pentru apararea drepturilor pensionarilor militari care este in masura sa va prezinte orice informatie legata de acest subiect.
Este necesar, dar este și benefic, pentru întreaga societate, să dați un semnal tuturor, nu numai militarilor aflați în misiuni internaționale sau în dispozitivele din țară, ci și întregii societăți, că România își respectă militarii, care întotdeauna își fac datoria cu credință, loialitate și devotament, convinși fiind că  statul român îi respectă și le acordă toată considerația și tot sprijinul, indiferent de situația în care se află, că sunt activi sau că  vor fi în rezervă.
Dumneavoastră, domnilor și doamnelor deputați, trebuie să înțelegeți că atitudinea dumneavoastră față de drepturile corecte ale militarilor în rezervă și retragere, pensionarilor militari actuali, va întări moralul celor care în prezent sunt în serviciu activ, făcându-i să se concentreze asupra misiunilor de apărare a țării și a îndeplinirii  obligațiilor față de alianța NATO.
Așadar, domnilor și doamnelor deputați din Comisia de muncă și protecție socială, aveți șansa istorică de a stopa discriminarea pensionarilor militari prin acordarea avizului pozitiv, votând pentru adoptarea proiectului PLX 221/2020, redând astfel liniștea și speranța în mai bine tuturor pensionarilor militari. Nimic nu este mai minunat pe lume, decât să vezi că în sfârșit ești respectat, de către camarazii activi, de către cei  pe care i-ai ales să guverneze țara,că efortul tău depus cu loialitate și devotament  într-o carieră de militar de o viață, dedicat slujirii țării, nu a fost uitat, nu este ignorat și este respectat.

Vă mulțumesc.
(gradul numele si prenumele pensionarului militar)
         
          Liga adreseaza incaodata tuturor structurilor asociative si pensionarilor militari rugamintea de a trece peste toate supararile si antipatiile legate de unul sau de altul dintre camarazii lor sa preia, eventual sa adapteze scrisoarea si sa o trimita prin mail deputatilor din circumscriptiile lor electorale precum si sefilor structurilor de partid locale si sa le ceara sa sustina acest proiect amintindu-le ca daca acesta va fi aprobat se vor solutiona, in sfarsit aproape in integralitate problemele cu care pensionarii militari se confrunta de foarte multi ani.
          Conform uzantelor Biroul executiv al Ligii va va tine la curent cu evolutia lucrurilor
    Semneaza
Presedinte - Nicolae Gropan
Secretar general - Gachi David

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum s-a dovedit a fi prea mica usa de intrare in Istorie pentru Nica a lui Ciuca...

Istoria are inima larga, consemneaza si pe cei buni si pe cei rai, am putea spune ca deopotriva. O singura categorie de oameni nu si-a gasit, nu-si gaseste si nu-si va gasi niciodata locul in istorie. Bineinteles ca ma refer la anonimi. Acestia sunt uitati de toata lumea si cand totusi cineva isi mai aduce aminte de ei sunt trecuti, invariabil la... si altii... Aceasta este si soarta pe care si-a ales-o si cel mai proaspat ex sef militar al Ostirii romane, un anonim pefect cu o poza color pe peretii ministerului pe care se va aseza praful fara ca vreo privire curioasa sa o mangaie admirativ zicand-si "domnule, asta era OM odata" cum se spune despre cativa dintre cei ramasi in galeria adevaratilor Capi ai Ostirii romane care indiferent de vremuri au stiut sa dea piept cu toti si cu toate numai si numai pentru a tine stindardul Armiei sus, atat de sus incat toti care cautau la el intai faceau o inchinaciune la Bunul Dumnezeu apoi fara sa fie nevoie sa-si coboare privi

Scrisoare deschisa catre aliatul NATO

  Draga NATO! Suntem unii dintre aliatii tai… Chiar daca nu mai suntem in activitate si acum purtam   haina de rezervist noi ne consideram   aliatii tai pentru ca inca mai avem obligatii militare si mai mult ca sigur ca daca incep valurile dinspre rasarit o sa reimbracam haina militara si o sa punem mana pe arma pentru a ne apara si Tara dar si pe tine… Stiu ca iti este cam greu sa-ti amintesti de noi dar sa stii ca ti-am fost alaturi multi ani de zile… Si in Bosnia… si in Kosovo… si in Iraq… si in Afghanistan… cam peste tot pe unde tu aveai nevoie sa arati Lumii ca esti o forta si ca poti impune ordinea si pacea acolo unde iti faci prezenta… Cum nu ne stii…? Eram langa Iosif Silviu Fogarasi si Mihail Anton Samoila cand au fost doborati in Afganistan… Eram langa   Narcis Sonei cand a cazut in Kandahar… Eram langa Sandu Valerica Leu cand s-a stins in Zabul… Eram langa toti camarazii nostri care ti-au dat sangele si viata lor… Lina sa le fie odihna in Ceruri, acolo

MESAJ ADRESAT EXCLUSIV PENSIONARILOR MILITARI, ONORABILI SI DEMNI

CITITI PANA LA SFARSIT...PENTRU CA NU STITI CE PIERDETI!! DISTRIBUITI CATRE PENSIONARII MILITARI DIN AGENDELE PERSONALE, PRECUM SI IN GRUPURILE ACESTORA DE PE PLATFORMELE SOCIAL-MEDIA 1.Sunteți pensionar militar? 2.Apreciați că vă sunt respectate și apărate drepturile? 3.Simțiți că aveți o pensie nemeritată? 4.Sunteți pregătit pentru momentul în care o putere vremelnică, oricare ar fi ea, va distruge sistemul pensiilor militare de stat? 5.Considerați că ar fi benefic să lupte cineva pentru drepturile dvs., astfel încât să aveți asigurată liniștea și confortul anilor de pensie? Daca ați răspuns cu DA la toate întrebările, vă dorim o pensie lunga și multă sănătate. Dacă aveți (și) răspunsuri cu NU și doriti o soluție, vă informăm respectuos că LIGA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR PENSIONARILOR MILITARI, constituită legal în baza Constituției României art. 40 și Legii 502/2004 se regenerează, se reorganizează și își propune să reprezinte unitar și eficient pe membr