Treceți la conținutul principal

Comunicatul Biroului executiv al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari Nr. 37 din 24 aprilie 2020




            In conformitate cu prevederile statutare referitoare la informarea membrilor proprii in legatura cu actiunile conducerii Ligii pentru solutionarea problemelor de maxim interes al acestora, in particular dar si a tuturor pensionarilor militari, in general, Biroul executiv al Ligii pentru apararea drepturilor pensionarilor militari face o scurta prezentare a actiunilor pe care le-a desfasurat in aceasta perioada de... stare de urgenta...:

A.    Initiative legislative:
 Stadiul initialivei legislative a Ligii pentru repararea nederptatilor la care au fost supusi pensionarii militari de-a lungul timpului - initiativa legislativa se afla in parcursul specific oricarei Legi si, pe acest traseu a primit numarul L 120/2020.
Detalii:
- L120/2020 Propunere legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat cu modificările și completările ulterioare
-          Initiativa este 100% a LADPM;
-          Initiativa a fost insusita si promovata de catre domnii deputati Mocioalca Ion si Lupescu Dumitru – presedintele, respectiv secretarul comisiei de aparare din Camera deputatilor fiind inregistrata la Camera deputatilor cu nr. BP892/16.12.2019;
-          Initiativa a fost inaintataSenatului Romaniei - ca prima camera sesizata - unde a fost re-inregistrata cu nr.L 120/2020;
-          Pe data da 07.04.2020 initiativa a primit RAPORT FAVORTABIL din partea Comisiei pentru aparare din Senat.
            Conform art.75 alin. (2) din Constitutia Romaniei:
            - .,,(2) Prima Cameră sesizată se pronunţă în termen de 45 de zile.
            - Pentru coduri şi alte legi de complexitate deosebită termenul este de 60 de zile.
            - În cazul depăşirii acestor termene se consideră că proiectele de legi sau propunerile legislative au fost adoptate. „
Termenul de adoptare tacită pentru aceasta initiativa este de 45 de zile și se calculează de la data de 09.03.2020.
Termenul de adoptare tacita s-a implinit la data de 22.04.2020.
Termenul se calculeaza conform art.75 alin.(2) și art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului.

 - REZULTA CLAR CA INITIATIVA LEGISLATIVA A FOST APROBATA TACIT DE CATRE SENATUL ROMANIEI.
            - Initiativa L120 va urma parcusul la Camera deputatilor - care este si camera decizionala - unde vor introduse si sustinute de catre deputatii initiatori amendamente de corectura, pentru eliminarea eventualelor neintelegeri, in special la art.28 si 29, asa cum au fost sustinute si aprobate si la Consilul Economic si Social.
B - Actiuni juridice:
1.       Dosarul 2265 - introdus de catre Liga in instanta in aprilie 2019 - actiune impotriva Guvernului Romaniei - prin Secretariatul general al acestuia si a ministerelor cu implicare directa pentru elaborarea si aprobarea celor trei ordonante care au mutilat Legea 223 - actiune in care Liga reprezinta 217 membrii - dosarul se afla la Tribunalul Bucuresti – in faza de apel – fara a avea inca stabilita data pentru sedinta publica;
2.      Dosarul referitor la acordarea drepturilor compensatorii la trecerea in rezerva:
-          s-au trimis plangerile prealabile la MApN, MAI, MJ, SRI,STS;
-          s-a primit raspuns numai de la MAI;
-          pana acum s-au alaturat actiunii in jur de 450 membrii ai Ligii;
-          luni 27.04.2020  - CEREREA  DE  CHEMARE  IN  JUCDECATA VA FI TRIMISA CU POSTA ELECTRONICA  LA  TRIBUNALUL BUCURESTI - in saptamana in curs posta electronica a Tribunalului Bucuresti nu a functionat.
3.      Se afla in lucru, in diferite faze urmatoarele actiuni:
     - o actiune in justitie impotriva Curtii Constitutionale - in speta "Contributivitatii militarilor";
     - o actiune pentru scoaterea contributiei la pensiile suplimentare in afara bazei de calcul;
     - o actiune pentru acordarea cuantumului salariului minim prevazut de HG1;
     - o actiune pentru recuperarea celor 5% in aceeasi mod in care au fost acordati pensionarilor militari proveniti din MAI - actiunea va fi deschisa in situatia in care conducerea MApN nu va efectua corectia care se impune conform precizarilor primite de la Curtea de conturi.
C - Demersuri la decidentii politici si militari:
a - Cu nr.10/LADPM/16.04.2020 s-a transmis o adresa domnului Marius BALU -
Secretar de stat si sef al Departamentului pentru relatia cu Parlamentul si calitatea vietii personalului prin care i s-au reamintit promisiunile facute delegatiei LADPM in cadrul audientei din data de 12 februarie 2020  precum si i s-a prezentat si faptul ca raspunsul la  
raportul scris cu nr. de inregistrare DR 792/13. 02.2020 lasat de delegatie la sfarsitul audientei respective nu a primit raspuns in termenul legal.
Prezentam textul integral al solicitarii:
Stimate Domnule Secretar de stat,
La ultima noastra intalnire v-am prezentat o serie de aspecte care influenteaza negativ demnitatea, onoarea si inclusiv viata militara,  facand afirmatia ca drepturile militarului  nu sunt aparate de nimeni, aspecte ce se regasesc si in raportul scris purtand numarul dumneavoastra de inregistrare DR 792/13. 02.2020.
Atunci Domnule Secretar de stat v-am rugat sa gasiti o modalitate de rezolvare a diferentei de tratament intre pensionarii MApN si cei ai MAI referitor la cei 5%.
Din informatiile noastre reiese ca ati solicitat un punct de vedere Curtii de Conturi si ca acesta v-a raspuns.
            Intrucat nu am putut obtine nimic oficial desepre acest demers, in virtutea dreptului legal la informare, va adresam rugamintea sa ne comunicati continutul adresei Curtii de conturi si daca s-au intreprins ceva masuri in acest sens.
b - Vineri 10.04.2020 pe numarul de fax al ministrului apararii nationale Nicolae Ionel Ciuca a fost trimisa o sesizare feritoare la situatia deosebit de complicata a cadrelor militare pensionate pe caz de boala a caror pensie abia le permite sa supravietuiasca, solicitandu-i sa propuna urgent Guvernului adoptarea unei OUG  in care pensia minima pentru motive medicale a militarilor sa fie cel putin la nivelul salariului minim garantat pe economie.
Au fost anexate documentele aferente situatiei camarazilor nostrii MM III (r) Dumitru Dumitru si Plt.maj. (r) Marineata Florea - camarazi aflati in mare suferinta urmare a prevederilor actualeleo prevederi legale in vigoare.
 Cu placuta surprindere am foat informati ca MM III (r) Dumitru a fost deja contactat de la cabinetul ministrului pentru detalii si eventuale solutii.
Asteptam sa ni se comunice oficial decizia ministrului si ne manifestam speranta ca prin actiunile care se vor intreprinde soarta camarazilor nostrii se va ameliora.

            Conform uzantelor Biroul executiv al Ligii va va tine la curent cu evolutia lucrurilor
    
Semneaza
Presedinte - Nicolae Gropan
Secretar general - Gachi David

Comentarii

  1. Felicitări!!! Sper că nu ați obosit! (în sensul că vă luptați cu ei, cu clasa politică, pentru îndreptarea tuturor inechităților). Avem șanse?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă Numesc Gafton Fanel sunt pensionar din 2018,plt m.ajd.r.vreau să știu când se dau OMM URILE ???

    RăspundețiȘtergere
  3. Aș dori să întreb conducerea Ligii ce preocupări are fața de obținerea biletelor de tratament balnear de către pensionari militari deoarece de la apariția Legii 223/2015 nici până acum nu a fost rezolvată această problemă.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum s-a dovedit a fi prea mica usa de intrare in Istorie pentru Nica a lui Ciuca...

Istoria are inima larga, consemneaza si pe cei buni si pe cei rai, am putea spune ca deopotriva. O singura categorie de oameni nu si-a gasit, nu-si gaseste si nu-si va gasi niciodata locul in istorie. Bineinteles ca ma refer la anonimi. Acestia sunt uitati de toata lumea si cand totusi cineva isi mai aduce aminte de ei sunt trecuti, invariabil la... si altii... Aceasta este si soarta pe care si-a ales-o si cel mai proaspat ex sef militar al Ostirii romane, un anonim pefect cu o poza color pe peretii ministerului pe care se va aseza praful fara ca vreo privire curioasa sa o mangaie admirativ zicand-si "domnule, asta era OM odata" cum se spune despre cativa dintre cei ramasi in galeria adevaratilor Capi ai Ostirii romane care indiferent de vremuri au stiut sa dea piept cu toti si cu toate numai si numai pentru a tine stindardul Armiei sus, atat de sus incat toti care cautau la el intai faceau o inchinaciune la Bunul Dumnezeu apoi fara sa fie nevoie sa-si coboare privi

Scrisoare deschisa catre aliatul NATO

  Draga NATO! Suntem unii dintre aliatii tai… Chiar daca nu mai suntem in activitate si acum purtam   haina de rezervist noi ne consideram   aliatii tai pentru ca inca mai avem obligatii militare si mai mult ca sigur ca daca incep valurile dinspre rasarit o sa reimbracam haina militara si o sa punem mana pe arma pentru a ne apara si Tara dar si pe tine… Stiu ca iti este cam greu sa-ti amintesti de noi dar sa stii ca ti-am fost alaturi multi ani de zile… Si in Bosnia… si in Kosovo… si in Iraq… si in Afghanistan… cam peste tot pe unde tu aveai nevoie sa arati Lumii ca esti o forta si ca poti impune ordinea si pacea acolo unde iti faci prezenta… Cum nu ne stii…? Eram langa Iosif Silviu Fogarasi si Mihail Anton Samoila cand au fost doborati in Afganistan… Eram langa   Narcis Sonei cand a cazut in Kandahar… Eram langa Sandu Valerica Leu cand s-a stins in Zabul… Eram langa toti camarazii nostri care ti-au dat sangele si viata lor… Lina sa le fie odihna in Ceruri, acolo

MESAJ ADRESAT EXCLUSIV PENSIONARILOR MILITARI, ONORABILI SI DEMNI

CITITI PANA LA SFARSIT...PENTRU CA NU STITI CE PIERDETI!! DISTRIBUITI CATRE PENSIONARII MILITARI DIN AGENDELE PERSONALE, PRECUM SI IN GRUPURILE ACESTORA DE PE PLATFORMELE SOCIAL-MEDIA 1.Sunteți pensionar militar? 2.Apreciați că vă sunt respectate și apărate drepturile? 3.Simțiți că aveți o pensie nemeritată? 4.Sunteți pregătit pentru momentul în care o putere vremelnică, oricare ar fi ea, va distruge sistemul pensiilor militare de stat? 5.Considerați că ar fi benefic să lupte cineva pentru drepturile dvs., astfel încât să aveți asigurată liniștea și confortul anilor de pensie? Daca ați răspuns cu DA la toate întrebările, vă dorim o pensie lunga și multă sănătate. Dacă aveți (și) răspunsuri cu NU și doriti o soluție, vă informăm respectuos că LIGA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR PENSIONARILOR MILITARI, constituită legal în baza Constituției României art. 40 și Legii 502/2004 se regenerează, se reorganizează și își propune să reprezinte unitar și eficient pe membr