Treceți la conținutul principal

Comunicatul Consiliului consultativ al militarilor in rezerva si in retragere din cadrul Ministerului Apararii Nationale nr. 20 din 05 august 2019



Va aducem la cunostinta ca in data de 05 august, la sediul Ministerului Apararii Nationale a avut loc prima intalnire a Grupului de lucru pentru elaborarea uni proiect legislativ prin care sa se asigure inlaturarea IN TOTALITATE  a inechitatilor existente intre pensionarii militari care au indeplinit aceleasi functii si care s-au pensionat in perioade diferite de timp.

La intalnire au participat 12 militari in rezerva si in retragere - specialisti pe tematica in lucru si consilierul ministrului  - gl. (rz.) Tase Marian.

In cadrul intalnirii s-au dezbatut problemele de solutionat, s-a convenit si s-a intocmit o prima varianta a documentului de aprobat.

Mentionam  ca varianta de lucru a fost agreata de toti participantii la intalnire si ca urmeaza ca in cursul zilei de maine sa aiba loc o noua intalnire a grupului de lucru  la care sa participe si specialistii activi desemnati de sefii structurilor cu implicare directa in intocmirea si avizarea proiectului de document legislativ.

          Consiliul consultativ adreseaza rugamintea tuturor militarilor in rezerva si in retragere proveniti din cadrul Ministerului Apararii Nationale si care au aflat de existenta sa sa informeze pe toti camarazii cu care intra in contact referitor la activitatea acestuia precum si despre existenta Grupului de facebook cu aceeasi denumire in care se fac toate informarile legate de activitatea noastra.

          Reamintim incaodata ca pot participa la activitatea Consiliului toti camarazii specialisti pe problemele in dezbatere sau care considera ca au probleme de interes pentru Ministerul Apararii Nationale si pentru Consiliu.

          Va asiguram ca acest Consiliu nu este o structura exclusivista ci este o structura a tuturor militarilor in retragere si in rezerva unde fiecare poate prezenta problemele pe care le considera de interes. 

          Echipa de comunicare a Consiliului consultativ va sta la dispozitie pentru orice informatie referitoare la Consiliu si isi propune sa va tina la curent cu toata activitatea acestuia.

Semneaza:
Echipa de comunicare a Consiliului consultativ



Comentarii

  1. Sa va ajute dumnezeu sa rezolvați cat mai repede ca sant si pensionari bătrâni si ada sa se bucure multumim

    RăspundețiȘtergere
  2. As dori sa particip maine 06.08/2019/la sedinta. Puteti sa imi spuneti la ce ora este si unde, la M100? Ce acte imi sunt necesare pentru acces? Cu aceasta ocazie voi prezenta secretarului CCMR documente le solicitate. Cu multumiri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Teodorovici tocmai cauta de unde sa taie pentru a acoperi o gaura de cinci miliarde la rectificare. Sincer nu cred ca ne va mai da ceva, poate doar sa ne manjeasca ochii cu cateva procente o luna inainte de alegeri. Oricum, este bine sa stie ca noi rezervistii nu renuntam si vrem dreptate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca expresia" nu cred ca ne va mai da ceva" trebuie sa dispara din peisajul celor ce au slujit zeci de ani sub Drapel. In primul rand acestia isi pot cere drepturile pe care Legea le ofera in mod explicit si ma refer la pensia suplimentara ( pe care Curtea de Apel Alba Iulia si Tribunalul Bucuresti au acordat- o cu justificarile de rigoare) si indexarea de 5 % din 2016, deja acordata de CPS a MAI.In acest context cred ca nu este bine sa se renunte ( chestia cu vrabia din mana si cioara de pe gard) la OUG propusa si aflata in faza finala la CCMRR.O noua LEGE a pensiilor militare care sa inlature toate nedreptatile este desigur binevenita insa e cale lunga pana la finalizare deci personal cred ca e mai bine sa se mearga pe etape . Se cam stie ce inseamna alta comisie , alta echipa de lucru...........

      Ștergere
  4. O primă variantă o putem stii si noi ,asa cine va putea veni la discuțiile de maine sa stie cum.sa puna problema.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua, domnule Gachi David

    Din dorinţa de a nu trece neobservate propunerile mele, postate în data de 04 august a.c., în comentarii la Comunicatul C.C.M.R.R. din 2 august 2019, apărut pe site-ul L.A.D.P.M., vă retrimit aceste propuneri şi vă rog pe această cale să le prezentaţi si sa le sustineţi maine, 6 august 2019 la şedinţa de lucru a C.C.M.R.R. şi, ulterior, în cadrul altor şedinţe de lucru care presupun că vor urma.

    1. Modificarea art.21 din Ordinul M 25, din 15.02.2016, publicat în M.O. nr.214 din 23.03.2016, partea I, privind procedurile de recalculare şi de actualizare a pensiilor militare de stat.
    Art 21 din Ordinul M25 /din 15.02.2016 prevede: ,,Gradul de invaliditate şi legătura cauzală a invalidităţii sunt cele stabilite în ultimul Certificat de Decizie Medicală din Dosarul de pensionare înainte de 01.01.2016,,
    Acest articol este formulat incorect privind legatura cauzala a invaliditatii, el trebuie modificat astfel : ,,Gradul de invaliditate si legătura cauzală a invalidităţii sunt cele stabilite în primul Certificat de Decizie Medicală din Dosarul de pensionare de la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu ,,
    Conţinutul art.21 din Ordinul M25/2016 trebuie corelat cu prevederile art.28, alin. 3 din Legea 223/2015, unde se arată că:,,drepturile de pensie se stabilesc în raport cu solda de funcţie/salariu de funcţie şi solda de grad deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu,,
    În perioada apariţiei Ordinului M 25 din 23.03.2016 era în vigoare Legea 263 din 16.12.2010 (Legea pensiilor civile,) a căror prevederi referitoare la militari au fost abrogate mult mai târziu, prin O.U.G. 103/2017, publicată în M.O.nr 10 din 20.12.2017.
    Odată cu recalcularea pensiilor militare, în baza Legii 223/2015 şi a normelor de aplicare potrivit Ordinului M 25/2016, Casele de Pensii din S.N.O.P.S.N. au schimbat în Deciziile de pensionare emise legătura cauzală a bolii din ,,boală apărută în timpul şi din cauza serviciului militar/poliţie,, în ,,boală obişnuită,, luand in calcul prevederile Legii 263/2010, ca şi cum militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special au lucrat în ,,condiţii obişnuite, normale de lucru ,,
    Legatura cauzala a invaliditatii, specificata in primul Certificat de Decizie Medicala la data trecerii in rezerva/incetarii raporturilor de serviciu nu poate fi schimbata din ,,in timpul si din cauza serviciului militar/politie,, cu altceva, de exemplu, ,,boala obisnuita,,..Gradul de invaliditate se poate schimba, la termenele de revizuire medicala, in functie de evolutia starii de sanatate.
    Este corect ca în cazul tuturor militarilor/politistilor si functionarilor publici cu statut special, care primesc pensii de invaliditate, să se ia în calcul Certificatul de Decizie Medicală de la data trecerii în rezervă, deoarece potrivit art.39, alin. 3 din Legea 223/2015, acestora li se ia în calcul doar perioada de invaliditate până la atingerea vechimii cumulate de 25 de ani, nu si restul perioadei de invaliditate, aceasta fiind luata in calcul abia la împlinirea vârstei standard de pensionare (60 ani), potrivit art.16.alin 2, din Legea223/2015. Urmare a aplicarii prevederilor art.39, alin.3 din Legea 223/2015, pensia acestora este mult diminuata, procentua,l pana la implinirea varstei standard de pensionare (60 ani).

    RăspundețiȘtergere
  6. 2. De asemeni enunţul art.32 din Legea 223/2015 trebuie modificat intr-o forma simplă şi clară :,,.Au dreptul la pensie de invaliditate militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care şi-au pierdut total sau parţial capacitatea de muncă din cauza:
    a) accidentelor de muncă apărute în timpul şi din cauza serviciului militar/poliţie;
    b) bolilor apărute în timpul şi din cauza serviciului militar/poliţie;
    c) accidentelor şi bolilor care nu au legătură cu derviciul militar/poliţie.
    Art.40 din Legea 223/2015, aflat în strânsă legătură cu art.32 din aceeaşi lege, ar trebui să fie modificat intr-o formă simplă şi clară, respectiv :,,Pentru invaliditatea survenită din cauza:
    a) accidentelor de muncă, în timpul şi din cauza serviciului militar/poliţie, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special beneficiază de o pensie egală cu media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, alese din ultimii 5 ani de activitate, actualizate;
    b) bolilor apărute în timpul şi din cauza serviciului militar/poliţie, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special beneficiază de un procent de 90% la sută din media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate, actualizate;
    c) accidentelor şi bolilor care nu au legătură cu serviciul militar/poliţie, militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special beneficiază de un procent de 80% din media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive alese din ultimii 5 ani de activitate, actualizate,,.

    3. Completarea art.45 din Legea 223/2015 cu un nou alineat : ,,Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care primesc pensie de invaliditate şi au dobândit o vechime cumulată de 32 ani pot opta pentru pensia de serviciu anticipată, dacă îndeplinesc condiţiile privind vechimea efectivă în serviciu prevăzută la art.17 sau 18 din Legea 223/2015,,.

    4.Este necesara completarea art.21 din Legea 223/2015 cu un nou alineat, astfel : ,,Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care primesc pensie de invaliditate au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art.16, alin.2, potrivit tabelului din prezentul articol, punctul a şi b,, .

    5. Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special îşi desfăşoară activitatea în condiţii speciale sau deosebite de muncă. Prin urmare, este corecta si necesara modificarea art.16, alin.2 din Legea 223/2015 astfel : ,,Vârsta standard de pensionare, pentru limită de vârstă prevăzută la alin.1,litera a este de 55 de ani,,.

    Propunerile sunt obiective şi este oportuna prinderea lor în noul proiect de lege, care să elimine neajunsurile pentru capitolul Pensia de invaliditate, din Legea 223/2015, privind pensiile militare de stat.

    Vă mulţumesc pentru atenţia acordată acestor propuneri şi vă doresc mult succes în demersurile pe care le faceţi !

    RăspundețiȘtergere
  7. Credeți că până la alegerile din toamna se pot rezolva cat de cat anumite probleme ale rezerviștilor? Concret.

    RăspundețiȘtergere
  8. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Si sa aveti in vedere pensiile de urmași, poate un procent de 60% in loc de 50,%ar mai compensa din.ce nu s-a mai făcut pana acum la o persoana singura ,Va multumim

    RăspundețiȘtergere
  10. Are cineva date concrete despre rezultatele intalnirii de astazi? Multumiri anticipate

    RăspundețiȘtergere
  11. Așteptăm informații constructive fara diversiuni și minciuni ,așa cum a fost tratata rezerva până acum.Fara interese personale sau de grup.

    RăspundețiȘtergere
  12. Răspunsuri
    1. Dacă ați face parte dintr-o asociație ați ști ce a fost discutat la întâlnirea respectivă. Sunt mulți care în momentul în care este vorba de "bani" devin foarte activi în mediul online. După ce se rezolvă încep să înjure asociațiile care toacă banii cotizanților, chiar dacă ei nu sunt membrii. Dacă nu tragem toți la aceeași căruță nu ajungeam să rezolvăm nimic.
      Nu este un atac la persoana dumneavoastră eu zic în general.
      Liviu Floca

      Ștergere
    2. De la discuții la fapte... distanta foarte mare.Sefii de asociații ,au anumite privilegii,cunosc foarte bine situația.Sunt mai mult decât convins că lucrurile se vor schimba radical,atunci sa vedem cine a tras sforile și unde.

      Ștergere
  13. Dle Liviu nici asa ,nu pentru toti se lucrează sau numai pentru cei din asociație ,va rugam dati vesti

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum s-a dovedit a fi prea mica usa de intrare in Istorie pentru Nica a lui Ciuca...

Istoria are inima larga, consemneaza si pe cei buni si pe cei rai, am putea spune ca deopotriva. O singura categorie de oameni nu si-a gasit, nu-si gaseste si nu-si va gasi niciodata locul in istorie. Bineinteles ca ma refer la anonimi. Acestia sunt uitati de toata lumea si cand totusi cineva isi mai aduce aminte de ei sunt trecuti, invariabil la... si altii... Aceasta este si soarta pe care si-a ales-o si cel mai proaspat ex sef militar al Ostirii romane, un anonim pefect cu o poza color pe peretii ministerului pe care se va aseza praful fara ca vreo privire curioasa sa o mangaie admirativ zicand-si "domnule, asta era OM odata" cum se spune despre cativa dintre cei ramasi in galeria adevaratilor Capi ai Ostirii romane care indiferent de vremuri au stiut sa dea piept cu toti si cu toate numai si numai pentru a tine stindardul Armiei sus, atat de sus incat toti care cautau la el intai faceau o inchinaciune la Bunul Dumnezeu apoi fara sa fie nevoie sa-si coboare privi

Scrisoare deschisa catre aliatul NATO

  Draga NATO! Suntem unii dintre aliatii tai… Chiar daca nu mai suntem in activitate si acum purtam   haina de rezervist noi ne consideram   aliatii tai pentru ca inca mai avem obligatii militare si mai mult ca sigur ca daca incep valurile dinspre rasarit o sa reimbracam haina militara si o sa punem mana pe arma pentru a ne apara si Tara dar si pe tine… Stiu ca iti este cam greu sa-ti amintesti de noi dar sa stii ca ti-am fost alaturi multi ani de zile… Si in Bosnia… si in Kosovo… si in Iraq… si in Afghanistan… cam peste tot pe unde tu aveai nevoie sa arati Lumii ca esti o forta si ca poti impune ordinea si pacea acolo unde iti faci prezenta… Cum nu ne stii…? Eram langa Iosif Silviu Fogarasi si Mihail Anton Samoila cand au fost doborati in Afganistan… Eram langa   Narcis Sonei cand a cazut in Kandahar… Eram langa Sandu Valerica Leu cand s-a stins in Zabul… Eram langa toti camarazii nostri care ti-au dat sangele si viata lor… Lina sa le fie odihna in Ceruri, acolo

MESAJ ADRESAT EXCLUSIV PENSIONARILOR MILITARI, ONORABILI SI DEMNI

CITITI PANA LA SFARSIT...PENTRU CA NU STITI CE PIERDETI!! DISTRIBUITI CATRE PENSIONARII MILITARI DIN AGENDELE PERSONALE, PRECUM SI IN GRUPURILE ACESTORA DE PE PLATFORMELE SOCIAL-MEDIA 1.Sunteți pensionar militar? 2.Apreciați că vă sunt respectate și apărate drepturile? 3.Simțiți că aveți o pensie nemeritată? 4.Sunteți pregătit pentru momentul în care o putere vremelnică, oricare ar fi ea, va distruge sistemul pensiilor militare de stat? 5.Considerați că ar fi benefic să lupte cineva pentru drepturile dvs., astfel încât să aveți asigurată liniștea și confortul anilor de pensie? Daca ați răspuns cu DA la toate întrebările, vă dorim o pensie lunga și multă sănătate. Dacă aveți (și) răspunsuri cu NU și doriti o soluție, vă informăm respectuos că LIGA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR PENSIONARILOR MILITARI, constituită legal în baza Constituției României art. 40 și Legii 502/2004 se regenerează, se reorganizează și își propune să reprezinte unitar și eficient pe membr