Treceți la conținutul principal

Sa lamurim lucrurile...



In ultima perioada de timp a aparut tot mai des o intrebare legata de Consiliul consultativ al militarilor in rezerva si in retragere si anume daca nu cumva acesta se substituie Forumului structurilor asociative ale militarilor drept pentru care, fiind direct implicat in aparitia Consiliului dar si in Forum, e drept ca mult mai putin asi incerca sa lamuresc putin lucrurile pentru ca pe viitor, cel putin acei care vor citi aceste randuri sa nu-si mai puna astfel de intrebari.
Inca de la inceput Consiliul consultativ a fost gandit ca un instrument prin intermediul caruia sa ajunga la aceeasi masa de discutii, pe de o parte ministrul apararii, militarii activi din cadrul ministerului care prin specificul postului pe care il ocupa au atributiuni directe legate de militarii in rezerva si in retragere dar si alti specialisti militari si civili din cadrul ministerului iar de cealalta parte militari in rezerva si in retragere proveniti din Ministerul Apararii Nationale care fie au fost specialisti pe anumite domenii de activitate specifice ministerului, fie au anumite probleme legate de minister, fie au experienta si expertiza necesara solutionarii problemelor existente intre militarii in rezerva si in retragere si minister.
Cu mare greutate si cu mari eforturi din partea unui numar restrans de oameni care au inteles utilitatea unui astfel de instrument dar si cu o intelegere totala din partea ministrului - pe care nu m-am sfiit niciodata sa-l critic atunci cand a fost de criticat - s-a emis Ordinul ministrului de infiintare si de functionare al Consiliului.
Evident ca functionarea acestui organism implica foarte multe lucruri asa ca, aceiasi mana de oameni, pensionari militari de altfel, pe timpul lor, pe nervii lor, pe efortul lor au inceput sa indrepte acest Consiliu catre ceea ce au gandit cei care au initiat formarea lui.
Inca de la inceput sa dorit ca din acest Consiliu consultativ sa faca parte absolut toti militarii in rezerva si in retragere proveniti din cadrul Ministerului Apararii Nationale care doresc si care considera ca prin eforturile lor personale pot contribui, voluntar desigur la atingerea scopurilor acestui Consiliu.
Evident ca in cele cateva luni scurse de la aparitia ordinului de infiintare lucrurile nu s-au desfasurat exact asa cum au fost gandite de initiatori dar, incet, incet, mai cu greseli, mai cu poticneli lururile au inceput sa mearga in directia dorita.
Ei si acum apare problema...
Unii au interpretat ca acest Consiliu este inca un loc unde pot iesi cu pieptul in fata pentru a putea primi inca un grad sau inca o decoratie drept pentru care, l-a inceput s-au bulucit pentru a iesi in fata si, evident pentru a fi sefii acestuia dar, atunci cand au priceput si va asigur ca au priceput foarte repede ca acest Consiliu nu presupune astfel de lucruri ci presupune doar munca voluntara si inca foarte multa in folosul celor multi au facut imediat un pas inapoi. Ca au facut acest lucru inca nu e o problema pentru ca mai bine fara decat cu cineva care nu face decat sa caute mariri dar odata cu acest pas au inceput sa denigreze Consiliul si in mod deosebit pe cei care chiar munceau total dezinteresati pentru binele tuturor.
Si asa a aparut in spatiul virtual si nu numai ideea ca acest Consilu se substiuie de fapt Forumului si ca ce avem nevoie de el cand Forumul le face pe toate?
Oare?
Am facut parte pentru scurt timp din Forum in perioada in care Liga pentru apararea drepturilor pensionarilor militari asigura conducerea acestuia prin persoana dl. gl. Gropan dar de la inceput nu am vrut sa ma implic si o sa va spun de ce... Pentru ca am realizat ca Forumul este doar o structura prin intermediul carei se intarzie desfasurarea unor lucrui si actiuni. De ce spun asta? Pentru ca la una din putinile sedinte ale Forumului la care am participat timp de cateva ore s-a dezbatut modalitatea de desfasurare a unei actiuni comune a tuturor structurilor participante in Forum iar la final, adica dupa ore bune de discutii si iar discutii s-a ajuns la o concluzie comuna. Pana aici toate bune, o sa ziceti ca gata, trecem la treaba... Ei bine nu... Ca reprezentant al structurii care asigura conducerea Forumului am primit sarcini precise pentru actiunea respectiva, asfel ca in zilele urmatoare am contactat pe unii dintre participantii la sedinta cu pricina cu gandul de a stabili cateva probleme organizatorice pentru actiune dar, surpriza... acestia mi-au spus ca de fapt structura pe care ei au reprezentat-o la sedinta nu e de acord sa participe la actiune chiar daca el, reprezentantul structurii cu pricina a votat pentru desfasurarea actiunii... In concluzie, actiunea a avut loc cu oameni doar din doua sau trei structuri asociative desi din Forum faceau parte in jur de 40 de structuri asociative iar la sedinta cu pricina fusesera prezenti in jur de 20 de reprezentanti care au votat in totalitate pentru realizarea actiunii. Asa ca, mi-am dat seama ca Forumul, neputand impune membrilor deciziile luate cu majoritate acestea fiind acceptate doar benevol nu poate reprezenta un pas inainte pe drumul solutionarii problemelor noastre ci doar o piedica sau in cel mai bun caz un temporizator al actiunilor.
Revenind la problema  Consiliului... inca de la inceput am evitat mentionarea denumirilor de structuri asociative si chiar am evitat prezentarea numelor celor care se implica aproape zilnic astfel incat Consiliul sa mearga inainte si am facuto tocmai pentru a nu da nimanui prilejul sa spuna ca cineva doreste sa iasa in fata si sa obtina cine stie ce avantaje...
In concluzie... Consiliul consultativ este al tuturor militarilor in rezerva si in retragere proveniti din Ministerul Apararii Nationale si fiecare dintre acestia se poate implica in activitatea acestuia. Consiliul functioneaza deja pe Grupuri de lucru - structuri care au de documentat si solutionat probleme punctuale - grupurile fiind formate din cei mai buni specialisti din domeniul problemei spre solutionare, specialisti din randul militarilor in rezerva si in retragere pe care noi cei care coordonam in acest moment activitatea Consiliului i-am identificat si care au acceptat sa munceasca voluntar si benevol in favoarea nostra, a tuturor si din specialistii activi ai ministerului, specialisti stabiliti de sefii structurilor de resort la ordinul ministrului transmis prin consilierul sau desemnat sa coordoneze activitatea consiliului. Celelalte activitati organizatorice ale Consiliului cum ar fi comunicarea, coordonarea si altele sunt solutionate de Echipe de lucru formate numai din militari in rezerva si in retragere care si-au asumat acest lucru.
Ca o rugaminte peronala catre toti cei care au nelamuriri legate de acest Consiliu, nu mai faceti aprecieri bazate pe ceea ce credeti sau vi s-a spus sa credeti, intrebati-ma pe orice cale sau canal pentru ca eu, fiind unul din initiatorii proiectului pot sa va dau cele mai sigure informatii legate de acestea.
In incheiere doresc sa repet ca oricine doreste ca in conditiile descrise mai sus sa se implice in Consiliu sa o spuna si sa vina alaturi de cei implicati deja - in paranteza fiind spus, nu e nevoie sa fiti in Bucuresti pentru asta, mediul on line si mijloacele de comunicatii de astazi face posibil acest lucru cu mare lejeritate...    

Gachi David   
  

Comentarii

  1. Este foarte clar ce spuneti ,dar problemele sant de multa vreme discutate si nu stiu dece nu se impun.masuri ca exemplu ,eliminarea acele oug care au denaturate legea 223,lege promulgată si publicata in Mo ,,cât trebuie să mai asteptam sa se aplice legea asa cum.era. Guvernul.da ia măsuri urgente fii dvs se cunosc toate problemele rexervistilor deci dvs trebuie să acționari la guvern. In ce consta draftul cu propuneri pe care spuneti.cs ar fi.depus la guvern vs rugam sa ne comunicări, multumim si mult noroc

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum s-a dovedit a fi prea mica usa de intrare in Istorie pentru Nica a lui Ciuca...

Istoria are inima larga, consemneaza si pe cei buni si pe cei rai, am putea spune ca deopotriva. O singura categorie de oameni nu si-a gasit, nu-si gaseste si nu-si va gasi niciodata locul in istorie. Bineinteles ca ma refer la anonimi. Acestia sunt uitati de toata lumea si cand totusi cineva isi mai aduce aminte de ei sunt trecuti, invariabil la... si altii... Aceasta este si soarta pe care si-a ales-o si cel mai proaspat ex sef militar al Ostirii romane, un anonim pefect cu o poza color pe peretii ministerului pe care se va aseza praful fara ca vreo privire curioasa sa o mangaie admirativ zicand-si "domnule, asta era OM odata" cum se spune despre cativa dintre cei ramasi in galeria adevaratilor Capi ai Ostirii romane care indiferent de vremuri au stiut sa dea piept cu toti si cu toate numai si numai pentru a tine stindardul Armiei sus, atat de sus incat toti care cautau la el intai faceau o inchinaciune la Bunul Dumnezeu apoi fara sa fie nevoie sa-si coboare privi

Scrisoare deschisa catre aliatul NATO

  Draga NATO! Suntem unii dintre aliatii tai… Chiar daca nu mai suntem in activitate si acum purtam   haina de rezervist noi ne consideram   aliatii tai pentru ca inca mai avem obligatii militare si mai mult ca sigur ca daca incep valurile dinspre rasarit o sa reimbracam haina militara si o sa punem mana pe arma pentru a ne apara si Tara dar si pe tine… Stiu ca iti este cam greu sa-ti amintesti de noi dar sa stii ca ti-am fost alaturi multi ani de zile… Si in Bosnia… si in Kosovo… si in Iraq… si in Afghanistan… cam peste tot pe unde tu aveai nevoie sa arati Lumii ca esti o forta si ca poti impune ordinea si pacea acolo unde iti faci prezenta… Cum nu ne stii…? Eram langa Iosif Silviu Fogarasi si Mihail Anton Samoila cand au fost doborati in Afganistan… Eram langa   Narcis Sonei cand a cazut in Kandahar… Eram langa Sandu Valerica Leu cand s-a stins in Zabul… Eram langa toti camarazii nostri care ti-au dat sangele si viata lor… Lina sa le fie odihna in Ceruri, acolo

MESAJ ADRESAT EXCLUSIV PENSIONARILOR MILITARI, ONORABILI SI DEMNI

CITITI PANA LA SFARSIT...PENTRU CA NU STITI CE PIERDETI!! DISTRIBUITI CATRE PENSIONARII MILITARI DIN AGENDELE PERSONALE, PRECUM SI IN GRUPURILE ACESTORA DE PE PLATFORMELE SOCIAL-MEDIA 1.Sunteți pensionar militar? 2.Apreciați că vă sunt respectate și apărate drepturile? 3.Simțiți că aveți o pensie nemeritată? 4.Sunteți pregătit pentru momentul în care o putere vremelnică, oricare ar fi ea, va distruge sistemul pensiilor militare de stat? 5.Considerați că ar fi benefic să lupte cineva pentru drepturile dvs., astfel încât să aveți asigurată liniștea și confortul anilor de pensie? Daca ați răspuns cu DA la toate întrebările, vă dorim o pensie lunga și multă sănătate. Dacă aveți (și) răspunsuri cu NU și doriti o soluție, vă informăm respectuos că LIGA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR PENSIONARILOR MILITARI, constituită legal în baza Constituției României art. 40 și Legii 502/2004 se regenerează, se reorganizează și își propune să reprezinte unitar și eficient pe membr