Treceți la conținutul principal

Unde-i unul nu-i putere...


Din pacate, pe noi, pensionarii militari ne caracterizeaza cateva lucruri, doua dintre ele mi se par mie cele mai... nefericite... In primul rand suferim de o neincredere, asi putea-o numi... congenitala si pe de alta parte suferim de o prea mare incredere... Culmea paradoxului...
Sa ma explic.
Odata ce ne-am investit increderea in cineva, om politic, personalitate publica, moderator media sau altceva de acest gen cum ar mai fi si... seful unei asociatii a fostilor militari, cu mare greutate acceptam sa ne... desprindem de ea... Chiar daca apar sumedenii de situatii in care respectiva personalitate ne inseala increderea ne este foarte greu sa acceptam, o creditam incontinuare cu increderea noastra si poate in cel de-al doisprezecelea ceas, doar daca cutitul se apropie nepermis de mult de os luam decizia sa ne aplecam mai mult asupra problemei si cu si mai mare greutate acceptam ca am fost... pacaliti...
Si stiu sigur ca asa este pentru ca am suferit si eu de boala increderii dusa dincolo de limite,  ba chiar mai multi dintre fostii mei colegi cu care interactionez aproape zilnic prezinta aceleasi simptome astfel incat ne este aproape imposibil sa acceptam evidenta.
Legat inseparabil de boala descrisa mai sus este extrema opusa, neincrederea.
Este aproape exclus sa acordam incredere unor oameni noi. Altfel spus nici macar nu acceptam sa analizam noile oferte, nici macar nu acceptam sa comparam ceea ce avem cu ceea ce am putea avea.
Pe de alta parte e cumva normal sa fie asa. De ce sa ne retragem increderea odata acordata pentru a investi in ceva nou, total necunoscut. Ca am putea verifica, ca ne-am putea informa, ca am putea analiza, asta-i alta poveste dar e sigur ca cel mai usor este sa ne acceptam soarta asa cum este.  
O sa spuneti ca... ce am vrut sa zic cu asta?
Pai e foarte simplu si o sa incerc sa ma explic.
Evident ca problema care mi-a adus acest subiect in minte este soarta noastra, soarta pensionarilor militari, a celor care nu de mult faceam parte din unul dintre cei mai de incredere stalpi ai societatii, Armata si care datorita trecerii vremii si a schimbarii vremurilor am ajuns, ca din veritabile piese principale in angrenajul acesteia sa devenim, nici macar piese de schimb ci  rebuturi de-a binelea. E adevarat, natura isi urmeaza cursul, viata nu tine cont de optiunile personale si la fel si societatea dar daca trecerii anilor nu ai cum sa te impotrivesti nu acelasi lucru se poate spune si despre marginalizarea fostilor militari de catre societatea care, in timp a primit totul de la acestia.
Si atunci ce-i de facut?
Intotdeauna este ceva de facut.
Am inteles, desi inima nu ma lasa sa accept, ca Armata si-a schimbat pozitia in societate. E dreptul societatii sa-si stabileasca prioritatile dar de aici pana la a-i da cu totul la o parte pe cei care candva au jurat cu mana stransa pe Drapelul de lupta sa-si apere Tara chiar cu pretul vietii e diferenta mare... Cu alte cuvinte, draga societate, noi doi am avunt un contract, eu mi-am indeplinit cu sfintenie partea, tu ce faci?
Si daca societatea face ce face, noi am fost fortati sa incercam sa ne gasim dreptatea altfel. Asa au aparut zeci si zeci de asocieri intre fostii militari care au incercat prin fel si fel de metode sa caute drumul catre normalitate. Ca unele dintre ele au avut si rezultate, este adevarat dar parca mult prea mici si prea nesemnificative raportat la complexitatea problemelor care ne framanta existenta.
Si m-am intrebat de ce s-a intamplat acest lucru iar raspunsul a venit de la sine.
Fie ea cat de puternica, o fiinta, una singura, poate face lucruri, unele chiar remarcabile dar daca mai multe fiinte gandesc la fel si actioneaza in aceeasi directie, pot muta muntii din loc.
De ce oare nu putem invata si noi de la natura care ne da zi de zi mii de astfel de exemple?
De ce nu putem intelege ca niciodata cineva singur nu are cum sa faca ceea ce poate fece o echipa?
De ce nu incercam sa ne uitam in jur si sa-i cautam pe cei care au aceleasi probleme cu ale noastre, care gandesc si incearca sa actioneze la fel ca noi si sa le intindem o mana?
Da, este greu pentru ca increderea prea mare in unii si neincrederea exagerata fata de altii nu face decat sa ne tina pe loc si in loc sa intindem o mana preferam sa contemplam cum nu se intampla nimic, cum anii trec, pentru ca natura isi are socotelile ei si, ce-i mai dureros ne uitam linistiti cum societatea ne impinge din ce in ce mai la margine fara ca noi sa putem face ceva.
Si atunci, vrand, ne vrand nu-ti vin in minte vorbele poetului "unde-i unul nu-i putere..."?   


Gachi David     

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scrisoare deschisa catre aliatul NATO

  Draga NATO! Suntem unii dintre aliatii tai… Chiar daca nu mai suntem in activitate si acum purtam   haina de rezervist noi ne consideram   aliatii tai pentru ca inca mai avem obligatii militare si mai mult ca sigur ca daca incep valurile dinspre rasarit o sa reimbracam haina militara si o sa punem mana pe arma pentru a ne apara si Tara dar si pe tine… Stiu ca iti este cam greu sa-ti amintesti de noi dar sa stii ca ti-am fost alaturi multi ani de zile… Si in Bosnia… si in Kosovo… si in Iraq… si in Afghanistan… cam peste tot pe unde tu aveai nevoie sa arati Lumii ca esti o forta si ca poti impune ordinea si pacea acolo unde iti faci prezenta… Cum nu ne stii…? Eram langa Iosif Silviu Fogarasi si Mihail Anton Samoila cand au fost doborati in Afganistan… Eram langa   Narcis Sonei cand a cazut in Kandahar… Eram langa Sandu Valerica Leu cand s-a stins in Zabul… Eram langa toti camarazii nostri care ti-au dat sangele si viata lor… Lina sa le fie odihn...

2 februarie 2022

  De-a lungul anilor LADPM a incerct sa gaseasca cele mai potrivite metode pentru a constientiza decidentii politici ca au o obligatie morala fata de militari. Indiferent de pozitia acestora… in retragere, in rezerva sau in activitate militarii au dat si dau pentru Tara lor si pentru societate tot ce li se cere si tot ce este nevoie pentru ca acestea sa-si poata duce existenta in conditii optime pentru viata, munca, instruire, odihna, relaxare, intr-un cuvant… existenta societatii sa nu fie perturbata de factori externi sau interni. Evident ca in schimbul acestei sigurante pe care o primeste societatea are niste obligatii fata de categoria militarilor. Istoria ne arata ca din cele mai vechi timpuri societatea romaneasca a stiut cum sa se achite de aceste obligatii, evident ca in functie de contextual contemporan… si a reusit sa lase militarii sa se concentreze mai mult pe problemele de pregatire si de aparare a Tarii, atunci cand a fost nevoie si mai putin pe problemele lor...

Scrisoare deschisa adresata domnului Profesor Vasile Sebastian Dancu

  Temporar senator si ministru al apararii   Domnule Profesor!   Viata v-a condus astfel incat in aceste zile sa fiti raspunzator de soarta Tarii…. Viata a facut ca dumneavoastra, un ardelean get beget sa aveti in maini, in aceste momente soarta natiunii noastre… Nu sunteti nici primul si nici ultimul ardelean invatat care a trebuit sa-si apere Tara… Si in primul dar si in al doilea razboi invatatorii si profesorii ardeleni si-au dat sangele si viata pentru Tara lor fara ca macar sa clipeasca din ochi… Da… e drept… acelea erau alte vremuri si decizia i-a privit numai pe ei sau… cel mult pe romanii aflati in plutoanele sau companiile pe care ei le comandau dar… in ceea ce va priveste… lucrurile stau putin diferit… Dumneavoastra nu comandati un pluton… o companie… nici macar un batalion… dumneavoastra comandati o intreaga Ostire! Predecesorii dumneavoastra… cei care au luptat in primul sau in al doilea Razboi Mondial au avut o grea misiune… si nu grea pr...