Treceți la conținutul principal

PROPUNEREA COLEGULUI NOSTRU IULIUS POPA referitoare la OUG 59


Text propus de Comisie (autor amendament)
Titlul legii
se modifică și va avea următorul cuprins:
Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.59/2017 privind modificarea și completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu si a pensiilor militare de stat
(Autori: membrii Comisiei)

Art.VII. - Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1. La articolul 3, după litera k) se introduc două noi litere, literele l) şi m), cu următorul cuprins:
"l) solda/salariu lunar net - solda/salariul lunar brut prevăzută/prevăzut la art. 28 alin. (1) din care se deduce contribuţia individuală la bugetul de stat, contribuţia individuală la bugetul asigurărilor sociale de sănătate şi impozitul pe venit, potrivit legislaţiei în vigoare; "
m) pensia netă - pensia militară de stat stabilită în cuantum brut din care se deduce impozitul pe venit, potrivit legislaţiei în vigoare."
Punctul 2. se abrogă.

3. Articolul 60 se modifică şi va avea următorul cuprins: "Art.60. - La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, la care se adauga un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% , conform prevederilor art.11 din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare cu modificarile si completarile ulterioare."
JUSTIFICAREA PROPUNERII :
Ordonanța de urgență a Guvernului nr.59/2017 are ca obiect modificarea si completarea unor prevederi ale Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, care reglementeaza urmatoarele categorii de pensii:
-pensia de serviciu;
-pensia de invaliditate;
-pensia de urmas.
Din text nu rezultă cu claritate că se actualizează și pensiile de invaliditate, respectiv pensiile de urmaș acordate în baza legii speciale. Subliniem faptul că introducerea acestei reglementări este absolut necesară pentru înlăturarea interpretărilor diferite.

Avand in vedere ca prin OUG nr.59/2017, Guvernul Romaniei a adus modificari esențiale prevederilor Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, care au suprimat principiul actualizarii drepturilor de pensie militară de stat in concordanta cu majorarile soldelor personalului militar/ politistilor/ functionarilor cu statut special, in activitate, situatie de natura sa genereze discriminari intre generatiile de pensionari care au lucrat in aceleasi conditii de munca, apartinând aceleiasi categorii socio-profesionale, este necesar ca pentru atenuarea acestei situatii să fie menținut principiul indexarii anuale a pensiilor militare de stat atat cu rata anuală a inflației la care se adauge procentele din creșterea reală a câștigului salarial mediu realizat, asa cum a fost reglementat prin Legea inițială.
De menționat că, în același scop și Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede ca „Valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat”.

La adoptarea OUG nr.59/2017, Guvernul României nu a avut in vedere intreg ansamblul de legi privind pensiile militare de stat, respectiv prevederile Legii nr.80 privind statutul cadrelor militare cu modificarile si completarile ulterioare, care la art. 11 stipulează ca: ’’Pensionarii militari decoraţi cu Ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Scrisoare deschisa catre aliatul NATO

  Draga NATO! Suntem unii dintre aliatii tai… Chiar daca nu mai suntem in activitate si acum purtam   haina de rezervist noi ne consideram   aliatii tai pentru ca inca mai avem obligatii militare si mai mult ca sigur ca daca incep valurile dinspre rasarit o sa reimbracam haina militara si o sa punem mana pe arma pentru a ne apara si Tara dar si pe tine… Stiu ca iti este cam greu sa-ti amintesti de noi dar sa stii ca ti-am fost alaturi multi ani de zile… Si in Bosnia… si in Kosovo… si in Iraq… si in Afghanistan… cam peste tot pe unde tu aveai nevoie sa arati Lumii ca esti o forta si ca poti impune ordinea si pacea acolo unde iti faci prezenta… Cum nu ne stii…? Eram langa Iosif Silviu Fogarasi si Mihail Anton Samoila cand au fost doborati in Afganistan… Eram langa   Narcis Sonei cand a cazut in Kandahar… Eram langa Sandu Valerica Leu cand s-a stins in Zabul… Eram langa toti camarazii nostri care ti-au dat sangele si viata lor… Lina sa le fie odihna in Ceruri, acolo

Scrisoare deschisa adresata domnului profesor Dancu

  In primul rand imi cer scuze ca m-am adresat cu… “domnule profesor” dar in conceptia mea nu poate exista o comparatie intre nobila meserie de “profesor” si impostura pozitiei politice ministeriale. Evident ca pot exista si exceptii dar, din pacate spatiul carpato-danubiano-pontic este ocolit de astfel de exceptii… Pentru a nu va introduce in complexitatea problemelor cu care se confrunta Ostirea romana astazi probleme cu care indiferent de cat de bine intentionat ati fi dumneavoastra nu aveti cum sa…rezonati o sa ma rezum sa va prezint niste… de-a dreptul anomalii de bun simt, ca sa nu spun legislative la care ar trebui sa cautati dumneavoastra un raspuns si daca il gasiti sa ni-l transmiteti si noua dar… incercati sa documentati problemele in afara stafului dumneavoastra pentru ca istoria contemporana ne arata ca cei care-l inconjoara pe ministru sunt doar oamenii interesului personal asta incluzand si atentia exagerata de a nu-l… deranja pe ministru cu probleme care suporta a

INTAMPLARI SAU CEVA MAI MULT

  INTAMPLARI SAU CEVA MAI MULT Incepand cu data de 01.07.2021 ora 13.00 am fost blocat total, telefoane, adresa e-mai, SMS, Messenger, Wattshap pana azi dimineata la ora 10.00, motiv pentru care nu am putut comunica cu nimeni si nici nu am vazut ce se mai intampla in spatiul virtual. Azi dimineata mare surpriza. Pe una din paginile unui domn ,,deontolog, atotstiutor gasesc in data de 30.06 amenintarea fatisa cu puscaria 3 luni la un an sau amenda la adresa subsemnatului, precum si o actiune grosolana de intimidare, manipulare, dezinformare si dezbinare. ,,Aflăm din Comunicatul nr 28 din data de 25.06.2021, al LADPM, că pe 30 .06 2021, se va judeca și procesul intentat de LADPM împotriva CPS privind cei 5% ( prima minciuna – dosarul 15171/3/2020* se refera la aplicarea HG nr.1/2017 – e impardonabil ca un ,,specialist ” in date exacte sa faca confuzie) care au făcut obiectul celor două procese, ale MAI și MApN, cu Curtea de conturi. Amintesc tangențial faptul că procesul este inutil pen