Treceți la conținutul principal

Comunicatul Consiliului consultativ al militarilor in rezerva si in retragere din cadrul Ministerului Apararii Nationale nr. 19 din 02 august 2019




Va aducem la cunostinta ca in data de 02 august, la sediul Ministerului Apararii Nationale a avut loc intalnirea  de lucru a Consiliului de conducere al Consiliului consultativ al militarilor in rezerva si in retragere.

La intalnire au participat 13 militari in rezerva si in retragere, consilierul ministrului  - gl. (rz.) Tase Marian si col. Iordan de la Casa de pensii.

In cadrul intalnirii s-au discutat si s-au stabilit urmatoarele:

1 - transformarea Ordonantei de urgenta deja elaborata in Hotarare de guvern si urgentarea promovarii acesteia;

2 - organizarea unui grup de lucru care sa elaboreze un proiect legislativ prin care sa se asigure inlaturarea IN TOTALITATE  a inechitatilor existente intre pensionarii militari care au indeplinit aceleasi functii si care s-au pensionat in perioade diferite de timp - grupul va incepe lucrul luni, 5 august,  ora 9 si va porni de la proiectele elaborate deja de diferite structuri asociative;

3 - s-a decis formalizarea participarii la Consiliu a structurilor asociative care au in componenta lor militari in rezerva si in retragere - pe baza invitatiilor pe care le va trimite Consilierul desemnat pentru coordonarea Consiliului;

4 - s-a prezentat situatia intocmita de Comisia de analizare a contestatiilor la Deciziile de pensii si au rezultat urmatoarele:
          - in perioada 2011 - 2019 au fost inregistrate in jur de 50000 de contestatii;
          - actuala incadrare a comisiei nu permite solutionarea contestatiilor in timp real.
          Se va organiza un grup de lucru care sa identifice cai si modalitati de optimizare a modului de lucru al Comisiei de alalizare a contestatiilor.


          Consiliul consultativ adreseaza rugamintea tuturor militarilor in rezerva si in retragere proveniti din cadrul Ministerului Apararii Nationale si care au aflat de existenta sa sa informeze pe toti camarazii cu care intra in contact referitor la activitatea acestuia precum si despre existenta Grupului de facebook cu aceeasi denumire in care se fac toate informarile legate de activitatea noastra.

          Reamintim incaodata ca pot participa la activitatea Consiliului toti camarazii specialisti pe problemele in dezbatere sau care considera ca au probleme de interes pentru Ministerul Apararii Nationale si pentru Consiliu.

          Va asiguram ca acest Consiliu nu este o structura exclusivista ci este o structura a tuturor militarilor in retragere si in rezerva unde fiecare poate prezenta problemele pe care le considera de interes. 

          Echipa de comunicare a Consiliului consultativ va sta la dispozitie pentru orice informatie referitoare la Consiliu si isi propune sa va tina la curent cu toata activitatea acestuia.

Semneaza:
Echipa de comunicare a Consiliului consultativ



Comentarii

  1. Pentru eliminarea inechitatilor ,între diferite generații de p.m.,nu trebuie decat modificat Ordinul comun M25/2016 ,prin actualizarea indemnizație de conducere,salariului de merit si ind.de dispozitiv la nivelul salarizării din 01.01 2016,asa cum prevede L. 223/2015 . Ce va tot duc astia cu vorba ! Este strict de competența m.ap.n!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe unii din cei care se dau mari concultanti nu ii mai intereseaza inechitatile, ei stau bine, au obtinut ce au vrut, au fost bagati in seama, au facut valuri, au intrare in MApN, au cu ce se lauda. Dumneata cu ce te lauzi ?

      Ștergere
  2. Domnule ovidiu35 daca sunteti atat de intelept pe domeniu de ce nu veniti luni la M100 ca sa ne scoateti din intuneric sau v-ati bagat asa, in dicutie ca sa va vada lumea?

    RăspundețiȘtergere
  3. Fara suparare , o hotarare de guvern poate indrepta o lege stramba ?

    RăspundețiȘtergere
  4. PROPUNERILE REZERVIȘTILOR TELEORMĂNENI PENTRU ÎNLĂTURARE DISCRIMINĂRII SALARIZĂRII ȘI PENSIILOR DIN SISTEMUL DE APĂRARE, ORDINE PUBLICĂ ȘI SECURITATE NAȚIONALĂ
    1. MAJORAREA COEFICIENTILOR DE IERARHIZARE din Legea nr. 153/2017.
    In legea sus menționată coeficienți militarilor versus coeficienți civili
    MILITARI
    CIVILI
    SEFUL STATULUI MAJOR AL APĂRĂRII- coeficient 4,35 funcția cea mai înaltă pe care o poate ocupa un ofițer în carieră. PROPUNERE 10,00
    primar reședință de județ 9.00 (pag 188)
    profesor universitar 4,35 (pag 20)
    dirijor, scenograf, solist vocal, și culmea cu manuitor papusi-marionete, toți cu acelasi coeficient 4,35 (pag 56)
    judecător cu grad de judecătorie Baza 2-3 ani, șef departament administrație coeficient 4,35-4.98 9 (pag. 136)
    primar de localitate (5000 locuitori) cu coeficient 4,50
    director cu rang diplomatic coeficient 4,35-4,77 (pag.67)
    medic primar coeficient 5 (pag 38)
    COLONEL (comandanti de unitati si mari unitati) coeficient 2,32-2,74 PROPUNERE 8,00
    sculptor papusi (pag. 63), sufleor (pag. 63) etc., toti cu un coeficient de 2,74,
    artist circ coeficient 2,91 (pag. 62) sau un manuitor papusi coeficient 4,35 (pag 62), sef laborator cercetare coeficient 3.37-3.51 ( pag.62), grefire-sef serviciu/cabinet coeficient 2,81 (pag.91)
    SOLDAT coeficient 1, cu armament, muniție, instucție de specialitate, exploatare și întreținere tehnică de luptă,.... PROPUNERE 1,70
    Muncitor necalificat coeficient 1 (fila 172), fară răspunderi operative;
    Infirmieră 1,42 (fila 53)

    2. Aplicare salarizării cadrelor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională în activitate la nivelul anului 2022, începând cu data de 01.09.2019.
    Un argument: serviciul de urgență 112: militar soldă 2400 lei, asistent medical civil salariu 7000 lei.
    3. Legea 223/2015:
    ✓ Eliminarea de la ART. 28 alin (1), pct. e) primele şi premiile, cu excepţia primelor de clasificare, de specializare şi de ambarcare pe timpul cât navele se află în baza permanentă;
    ✓ ART. 29
    (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
    a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28;
    b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 2% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
    (2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în condiţiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 0,5% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din această vechime. Argument: integrarea in N.A.T.O. cu restructurarea sistemului.
    (3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2).
    ✓ ART. 108 Militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special care au plătit contribuție la Fondul pentru pensia suplimentară și/sau contribuția individuală la bugetul de stat beneficiază de un spor procentual la cuantumul pensiei stabilite astfel:
    a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5-15 ani;
    b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15-25 ani;
    c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25

    RăspundețiȘtergere
  5. de ani.
    ✓ ART. 59.–
    (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
    (2) Indicatorii prevăzuţi la alin.(1) sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
    (3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (1) are valoare negativă, la indexarea cuantumului pensiilor militare de stat se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
    (4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (1) au valori negative, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
    (5) Prevederile alin.(1) se aplică şi drepturilor de pensie deschise în cursul anului.
    (6) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent.
    (7) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.
    ✓ ART. 60. –
    (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite la art.29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie, astfel:
    a) potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, la cererea persoanelor ale cărordrepturi de pensie au fost deschise înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi;
    b) în funcţie de gradul militar/profesional deţinut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi media soldelor de funcţie/salariilor de funcţie deţinute în cele 6 luni alese conform prevederilor art. 28 pentru drepturile de pensie deschise în baza prezentei legi.
    (2) În situaţia în care, în termen de 6 luni de la data primei majorări, persoanele îndreptăţite nu depun cerere în acest sens, actualizarea se face, din oficiu, pe baza mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie din ultimele 6 luni de activitate.
    (3) În anul în care pot fi aplicate atât prevederile art. 59, cât şi cele ale alin. (1) se aplică dispoziţiile cele maifavorabile.
    (4) Procedura de actualizare prevăzută la alin. (1) se stabilește prin ordin comun al conducătorilor instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, emis în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.



    FILIALA TELEORMAN A C.M.R.R.
    ”GENERAL DAVID PRAPORGESCU”
    Lt.col.(r)

    Ioan BRÎNCOVEANU
    A.N.C.M.R.R.-MAI
    FILIALA TELEORMAN


    Col.(r)

    Liviu-Sorinel SANDU
    A.C.M.R.R.-S.R.I.
    SUCURSALA TELEORMAN


    Lt.col.(r)

    Florian CUCU





    FILIALA 2 ALEXANDRIA A S.C.M.D.
    Col.(r)

    Liviu-Sorinel SANDU

    RăspundețiȘtergere
  6. Aveti on vedere si pensiile de urmași .MAI ales cele provenite de la soții pensionati înainte de 1989 ,si de pensiile mici care nu trec ni i de salariu minim pe economie majorări.mai mult aceste pensi mici

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu stiu dece se trage de timp,toate aceste probleme sant discutate si paradiscutate ,se cunosc toate neajunsurile ,ne arunca guvernul praf in ochi? La camera deputaților toate aceste probleme au fost discutate dim 2016 ,neaplicarea legii 223 a produs mari probleme celor pensionati in 2016 prin neacordarea procentului de 80 si multe altele Se pare ca se asteapta sa murim ,păcat ca aveam mare încredere în PSD dar daca o mai balbaie mult atunci ajung ca țărăniștii ,păcat

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce nu au inteles unii care tot fac fel de fel de propuneri e ca pensia ,conform L 223/2015 se calculează în funcție de totalul bazei de calcul . Cei ce au beneficiat de spor de fidelitate ,spor de confidențialitate, spor de excelență, spor de continuitate,spor pt .doc.secrete....... ,de procent al îndemn. de conducere de 35-50%,de solda de merit de20%,de îndemn. de dispozitiv de 25%, vor avea o baza de calcul dubla fata de cei ieșiți la pensie pana in 1999! Domnule Gachi David,putina decenta nu v-ar lipsi! Lasati mistocareala si bagati la cap ce va propun oamenii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un individ care se ascunde in spatele unui pseudonim nu are dreptul sa dea lectii nimanui. Va este rusine de identitatea dumneavoastra? Daca nu faceti un gest de minima decenta de a va prezenta atunci cand interactionati cu cineva daca da, adica daca aveti de ascuns fapte pe care le-ati comis candva, mai bine va abtineti...
      Ciudat este cum de se nasc peste noapte zeci de specialisti care se pricep la tot si la toate dar care in afara faptului ca fac fel si fel de postari pe unde pot nu fac absolut nimic. De regula nu raspund unor astfel de interventii pentru ca le consider venite din partea unor indivizi tocmiti sa discrediteze munca pe care o face un grup de oameni tocmai pentru a-si masca propria impotenta. Va asigur ca este ultimul raspuns pe care o sa-l primiti din partea mea pentru ca nu meritati sa-mi consum energia cu dumneavoastra si asta indiferent care va este adevarata identitate. Cu tot respectul!

      Ștergere
  9. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu va supărați, va multumim pentru ca vreti sa ne ajutati dar dece trebuie asa de multa vreme ,cand toate astea au fost discutate paradiscutate in toate modurile pai la camera deputaților se discuta de 3 ani ,ce dracu vor guvernanții ,?

    RăspundețiȘtergere
  11. Ovidiu 35
    Dacă citiți atent comunicatul o să vedeți că onor CSP a venit cu simulări privind introducerea unor sporturi și la cei care nu le-au avut. Să nu credeți că din senin. Tot datorită acestor oameni care pun presiune pe ei.
    Haideți să terminăm cu dezbinarea.
    Cu stima
    Liviu Floca

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In sfarsit o postare inteleapta...
      Asta ma chinui si eu sa fac de mai bine de un an de zile, sa-i fac pe toti sa inteleaga ca daca vom continua sa fim dezbinati nu ne va baga nimeni in seama dar din pacate unii sefi de structuri asociative au un minim de beneficii la care nu vor sa renunte sub nicio forma asa ca o dau langa inainte cu independenta asociatiilor lor.
      Intradevar exista Forumul dar eu nu am fost de loc deacord cu el in momentul in care am vazut ca o decizie luata in Forum si care a fost aprobata de toti cei prezenti nu a fost pusa niciodata in aplicare pentru ca fiecare asociatie dupa ce a VOTAT a spus ca "stiti, noi trebuie sa discutam la asociatie"... Pai cum? Si atunci mi-am dat seama ca Forumul nu face decat sa intarzie lucrurile deaceea personal nu m-am implicat deloc. Din acest motiv Consiliul l-am dorit sa fie IN AFARA ASOCIATIILOR dar se pare ca interesele unor presedinti de asociatii au inceput sa se indrepte si catre consiliu... Oricum cei care cunosc subiectul si au mai participat pe la intruniri au vazut si au inteles in rest... comentarii peste comentarii de la cei care le tin trena respectivilor presedinit de asociatii... Cu tot respectul!

      Ștergere
  12. Nu țineți cont de aceste a ,dvs sa obțineți de la guvern ce se poate obține deocamdată so treptat si altele pe care le doresc altii da se abroge puterea acelor două ordonanțe, sa se revină legea223 cu procentul de aplicare de 80 si sa mărească pensiile cate sant sub nivelul salariului.minim pe economie, ba rog si va doresc succes si aplicarea acestora cat mai repede,multumim

    RăspundețiȘtergere
  13. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Cum s-a dovedit a fi prea mica usa de intrare in Istorie pentru Nica a lui Ciuca...

Istoria are inima larga, consemneaza si pe cei buni si pe cei rai, am putea spune ca deopotriva. O singura categorie de oameni nu si-a gasit, nu-si gaseste si nu-si va gasi niciodata locul in istorie. Bineinteles ca ma refer la anonimi. Acestia sunt uitati de toata lumea si cand totusi cineva isi mai aduce aminte de ei sunt trecuti, invariabil la... si altii... Aceasta este si soarta pe care si-a ales-o si cel mai proaspat ex sef militar al Ostirii romane, un anonim pefect cu o poza color pe peretii ministerului pe care se va aseza praful fara ca vreo privire curioasa sa o mangaie admirativ zicand-si "domnule, asta era OM odata" cum se spune despre cativa dintre cei ramasi in galeria adevaratilor Capi ai Ostirii romane care indiferent de vremuri au stiut sa dea piept cu toti si cu toate numai si numai pentru a tine stindardul Armiei sus, atat de sus incat toti care cautau la el intai faceau o inchinaciune la Bunul Dumnezeu apoi fara sa fie nevoie sa-si coboare privi

Scrisoare deschisa catre aliatul NATO

  Draga NATO! Suntem unii dintre aliatii tai… Chiar daca nu mai suntem in activitate si acum purtam   haina de rezervist noi ne consideram   aliatii tai pentru ca inca mai avem obligatii militare si mai mult ca sigur ca daca incep valurile dinspre rasarit o sa reimbracam haina militara si o sa punem mana pe arma pentru a ne apara si Tara dar si pe tine… Stiu ca iti este cam greu sa-ti amintesti de noi dar sa stii ca ti-am fost alaturi multi ani de zile… Si in Bosnia… si in Kosovo… si in Iraq… si in Afghanistan… cam peste tot pe unde tu aveai nevoie sa arati Lumii ca esti o forta si ca poti impune ordinea si pacea acolo unde iti faci prezenta… Cum nu ne stii…? Eram langa Iosif Silviu Fogarasi si Mihail Anton Samoila cand au fost doborati in Afganistan… Eram langa   Narcis Sonei cand a cazut in Kandahar… Eram langa Sandu Valerica Leu cand s-a stins in Zabul… Eram langa toti camarazii nostri care ti-au dat sangele si viata lor… Lina sa le fie odihna in Ceruri, acolo

MESAJ ADRESAT EXCLUSIV PENSIONARILOR MILITARI, ONORABILI SI DEMNI

CITITI PANA LA SFARSIT...PENTRU CA NU STITI CE PIERDETI!! DISTRIBUITI CATRE PENSIONARII MILITARI DIN AGENDELE PERSONALE, PRECUM SI IN GRUPURILE ACESTORA DE PE PLATFORMELE SOCIAL-MEDIA 1.Sunteți pensionar militar? 2.Apreciați că vă sunt respectate și apărate drepturile? 3.Simțiți că aveți o pensie nemeritată? 4.Sunteți pregătit pentru momentul în care o putere vremelnică, oricare ar fi ea, va distruge sistemul pensiilor militare de stat? 5.Considerați că ar fi benefic să lupte cineva pentru drepturile dvs., astfel încât să aveți asigurată liniștea și confortul anilor de pensie? Daca ați răspuns cu DA la toate întrebările, vă dorim o pensie lunga și multă sănătate. Dacă aveți (și) răspunsuri cu NU și doriti o soluție, vă informăm respectuos că LIGA PENTRU APĂRAREA DREPTURILOR PENSIONARILOR MILITARI, constituită legal în baza Constituției României art. 40 și Legii 502/2004 se regenerează, se reorganizează și își propune să reprezinte unitar și eficient pe membr